Hur min krossade dröm gav mig mitt drömjobb

Start with why som Simon Sinek säger, en otroligt framgångsrik författare och motivationstalare som har vänt upp och ned på det traditionella synsättet av vad-hur-varför. Simons sätt att se på det gav mig mitt drömjobb utan att jag ens sökt det, jag blev ”headhuntad” för att jag fokuserat på mitt varför.

Vi backar bandet några år till hösten 2009, jag har precis börjat tredje året på gymnasiet i Sandviken där jag läste samhällsvetenskap med inriktning mot ekonomi i kombination med att jag gick bandygymnasiet. Jag levde då början på min dröm, jag tränade bandy 11-14 pass i veckan och var med i SAIK a-lag och tränade för att den säsongen få spela matcher. Jag var nära.

Som bandyspelare var jag inte den största talangen, även om jag hade naturliga egenskaper som bar mig framåt. Min största tillgång var min vilja att göra det lilla extra för att närma mig min dröm som då var att spela bandy på elitnivå i SAIK. Min största utmaning var hur jag såg på mig själv. Nu i efterhand har jag insett att jag redan tidigt hade en grundläggande stark självkänsla, min bild av mig själv för den jag var gav mig en trygghet att luta mig mot. Utmaningen jag hade var mitt självförtroende. Just skillnaden mellan självkänsla och självförtroende kommer jag att skriva om i ett annat inlägg, men för mig 2009 handlade det om att var jag fokuserade min uppmärksamhet och hur jag valde att se på mig själv och det jag gjorde. För att fatta mig kort, när jag var i sammanhang som inte hade med min prestation att göra såg jag alltid vad som jag bra med mig själv, när det kom till en del prestationer, exempelvis bandy, såg jag vad jag inte gjorde bra.

Tillbaka till början på min dröm. Jag var som sagt med och tränade med SAIK a-lag, var lagkapten för juniorlaget och växte som spelare för varje dag. Min omgivning gav mig ett enormt förtroende och mitt självförtroende växte i takt med detta, jag minns hur min dåvarande tränare i juniorlaget Magnus Edlund, idag tränare i SAIK a-lag och tillika en väldigt god vän till mig, tog tag i mig efter en turnering vi spelade i Edsbyn och sa: ”Gurra, du är enorm” och syftade på hur viktig jag var för laget. Det intressanta i sammanhanget var då att jag inte var den som gjorde målen, de avgörande passningarna eller den som syntes mest. Jag hade fantastiska lagkamrater, av vilka många idag spelar på högsta nivå, som gjorde det jobbet. Jag var högerback och lagkapten. Jag minns hur jag under den hösten 2009 ökade mitt självförtroende något enormt och kände mig riktigt riktigt stark i det jag gjorde. Jag var lycklig i livet och såg en väldigt ljus framtid.

Kras.

”Du har en spricka i ryggen. Du får inte spela bandy.”

Jag minns det såväl den dagen jag fick beskedet. Jag hade sedan 14-års åldern haft en del smärta i mitt ryggslut men tränade vidare med hjälp av behandlingar av olika slag. Det gick bra fram tills jag ökade belastningen av träningen och smärtan eskalerade till en nivå som för mig var för hög var att träna med. Jag sökte då upp läkare i hopp om att få hjälp så att jag snabbt kom tillbaka till träning igen, men verkligheten var annan. Röntgen visade att jag hade en så kallad stressfraktur i ryggen och den var så illa däran att den krävde enligt läkarteamet och IFK-kliniken i Göteborg, som på den tiden hjälpte mig, en längre rehabilitering och ett avbrott från bandyn. För att göra en lång historia kort, jag utförde min rehab, kom tillbaka efter drygt 1 års rehabilitering och spelade slutspel med juniorlaget. Därefter flyttade jag till Falun för att ge mig själv en nystart med bandyn i Falu BS men fick aldrig ordning på ryggen trots god hjälp omkring mig. Året var 2012.

Redan när jag fick beskedet av läkaren att jag inte fick spela bandy hände något, det var som att marken jag stod på krasades och jag föll. Mitt självförtroende som jag byggt upp försvann till stora delar bara av beskedet och ännu mer när jag tillslut tog beslutet av att inte fortsätta min rehabilitering. Nu i efterhand förstår jag, mitt självförtroende hade sprungit ifrån min självkänsla och skapade ett glapp där emellan, som i det här fallet var marken som krasades. Även fast jag stod stark för den jag var sedan tidigare, valde jag att fokusera mer och mer på vad jag gjorde, framförallt som bandyspelare, vilket tillslut blev en av mina viktigaste lärdomar likväl som en av de mest smärtsamma. Med tårar rinnande ner för mina kinder berättade jag då för Ola Grönberg, min dåvarande tränare i Falu BS och idag även han en god vän till mig, att jag inte längre vill fortsätta med min rehabilitering och därmed min satsning mot att spela bandy på elitnivå. Det kan låta som en bagatell, men för mig var det som att ta en nål och trycka hål i ballongen som hela tiden drev mig framåt. Men insikten var större än drömmen.

Jag hade gjort allt i min makt och mer därtill för att nå min dröm, vilket till slut blev på bekostnad av mitt eget välmående. Det som jag idag är otroligt  tacksam över är min insikt av att jag själv kan äga mitt liv, att jag kan själv påverka mina tankar till att ge mig de känslor jag behöver för att ha ett beteende som både är bra för mig och min omgivning. Den insikten var större än min dröm. Jag började fokusera på varför istället för vad.

Efter samtalet med Ola har det hänt mycket. 2013 stelopererade jag ryggen efter ett halvårs sjukskrivning där jag varje dag åt full dos av Citadon på grund av att smärtan i ryggen stigit till en ny nivå. Nu i efterhand kan jag med säkerhet säga att jag vet hur det känns att vara hög av morfin, först till en liten nivå innan operationen och till en hög nivå efter operationen då jag åt både lång- och korttidsverkande morfin. En rolig erfarenhet i sammanhanget.
Efter ryggoperationen började jag så småningom att arbeta igen innan jag 2014 bestämde mig för att studera via Uppsala Universitet med inriktning på ledarskap och företagsutveckling, en tre-årig utbildning som givit mig enormt mycket i form av kunskap, kompetens, utveckling och möjligheter. 2015 startade jag tillsammans med Nicklas Eriksson vårt gemensamma företag Kick Your Mind AB, vilket vi genom har skapat en trestegsmodell för personligt ledarskap och som vi genom även genomför uppdrag mot företag, skolor och föreningar. Du kan läsa mer om vårt arbete på här. Somrarna 2015 och 2016 arbetade jag på marknadsavdelningen på SMT Sandvik, i juni 2017 tog jag min examen från Uppsala Universitet, i augusti 2017 utbildade jag mig till coach via Skandinaviska Ledarhögskolan och till sist är vi i nutid och jag har blivit ”headhuntad” till ett av mina drömjobb som företagsutvecklare och konsult genom PT Lean Consulting AB. Du kan läsa mer om hur vi utvecklar verksamheter här.

Det viktigaste av allt med att jag fokuserar på mitt varför innan hur och vad är att jag älskar mig själv både för den jag är och det jag gör, jag älskar de människor jag har i mitt liv och jag lär mig varje dag nya saker som är en del av min personliga vision att ”lära av livet på ett lekfullt sätt”. Jag äger mitt liv.

Hur har jag gått tillväga?

Jag har hoppat in i helikoptern, skaffat mig nya perspektiv och börjat måla mitt liv så som jag vill ha det. Tänk er en mind-map med mitt eget namn i mitten.

Det första jag gjorde var att se mina starkaste egenskaper, vad som är bra med mig för den jag är. Idag har jag väldigt lätt för att se mina egenskaper och jag använder dem väldigt mycket i det jag gör. Till en början kan det vara en viss utmaning att ha en positiv relation till sig själv och sina egenskaper, jag förstår av egen erfarenhet samt av erfarenhet som coach. Mer om att skapa ett positivt förhållningssätt till sig själv kommer i ett annat inlägg i samband med självbild, självförtroende och självkänsla.

När jag framför mig hade mina egenskaper nedskrivna på papper fyllde jag på min mind-map med mina största intressen. Nu med både mina starkaste egenskaper och mina största intressen började jag se ett mönster. Jag fyllde även på min mina starkaste drivkrafter, alltså vad som driver mig till att göra det jag gör och vill göra. Tänk er, redan här sitter jag i min helikopter och tittar ned på vad som börjar formas till en tydlig bild av vem jag är och vad jag egentligen vill göra. Nu börjar det hända saker.

I nästa steg grävde jag ännu djupare för att nå mina grundläggande värderingar, vilka kan beskrivas som vad som är rätt, riktigt och viktigt för mig och som grundläggande principer och övertygelser. Jag brukar säga det att värderingar är föränderliga och kan påverkas av bland annat vår omgivning och miljö. Av erfarenhet när det kommer till värderingar är det viktigt att vara öppen och ärlig för att nå hela vägen fram, annars är det lätt att någon annans verklighet blir vår. En bra övning är att börja med att skriva ned 50st värderingar på ett papper. Här går det att ta hjälp av exempelvis Google för att hitta fram tillräckligt många ord och för att säkerställa att de mest relevanta kommer med från början. Därefter börjar arbetet med att nå de grundläggande värderingarna genom att du för varje dag halverar dina värderingar så att du dag två har 25 stycken värderingar, dag tre har 12 stycken värderingar, dag fyra har sex stycken värderingar och till sist dag fem har tre grundläggande och starka värderingar som är viktiga för dig.

Ser ni bilden? Ditt namn är omringat av dina starkaste egenskaper, dina största intressen, dina starkaste drivkrafter och dina grundläggande värderingar. Vad gjorde jag då i nästa steg? Kärnvärden.

Kärnvärden kan beskrivas som viktiga sinnestillstånd och som energin bakom det vi ska göra och vill uppnå, exempelvis våra drömmar och mål. Just kärnvärden kommer jag att i ett annat inlägg gå in djupare på men i detta sammanhang är mina kärnvärden grundläggande värden som ger mig en förståelse för mig själv, mina känslor och mina beteenden. Kärnvärden är abstrakta ord som kärlek, frihet, glädje respekt, lojalitet osv. och ligger ofta till grund till de reaktioner som vi omedvetet kan uppleva i vår vardag. Tänk dig att du okontrollerat reagerar med frustration i en situation utan att du riktigt vet varför, jag känner igen mig i det och för mig handlar dessa situationer ofta om när mitt kärnvärde respekt har blivit påverkat. Tidigare har jag då reagerat och i efterhand försökt förstå och ibland även utan framgång försökt hantera min känslomässiga reaktion innan jag förstod hur pass viktigt just respekt var för mig. Å andra sidan har du säkert någon gång upplevt ett flow, en känsla eller en upplevelse av något slag där du kanske känt att här trivs jag, här mår jag bra, nu är jag lycklig, nu rullar allt på osv. Även i detta fall är det ofta ett kärnvärde som har triggats till det positiva, för mig handlar ofta dessa känslor om en upplevelse av frihet. Mitt tredje kärnvärde är glädje. Min förståelse för att det är viktigt för mig att känna och uppleva respekt, frihet och glädje i mitt liv har hjälpt mig väldigt mycket i de beslut jag tar och de mål jag sätter för mig själv. De ger mig en trygghet att luta mig mot eftersom jag vet att om jag lever i enlighet med dessa värden kommer jag att känna lycka.

Nu när jag har min mind-map med vad som idag är mina starkaste egenskaper, mina största intressen, mina starkaste drivkrafter, mina grundläggande värderingar och mina viktigaste kärnvärden har jag en tydlig riktning för hur jag vill leva mitt liv. Med denna mind-map framför mig får jag en känsla av att jag äger mitt liv och att jag kan uppnå precis vad jag vill, eftersom att det är viktigt för mig. Se skillnaden där, att uppnå vad man vill för att man just vill det och att uppnå något bara för att, kanske för att någon annan säger att det är bra. Just viljan att uppnå något och vägen dit kommer att behandlas i ett annat inlägg om målsättning.

Som med mycket annat är min mind-map en färskvara som kräver systematiskt arbete för att hållas levande. Jag är av övertygelsen att jag själv kan skapa det jag vill uppnå och är medveten om att det kräver mitt fulla engagemang. Alla dagar är inte lätta, mitt liv består också av utmaningar. Det jag har lärt mig är att hur jag väljer att se på min situation idag påverkar min morgondag. Detta synsätt har givit mig förutsättningarna till att jag idag arbetar i både Sverige och Europa, att jag föreläser för några av de största företagen i Sverige och att jag har blivit ”headhuntad” till ett av mina drömjobb.

Tack Gustaf.

 

Har du frågor, vill kontakta mig för coaching eller för ett uppdrag?

Mail: hello@gustafwikstrom.com

Telefon: 072-516 71 00

Instagram: @gustafwikstrom

Facebook: @Gustaf Wikström